Follow this blog with bloglovin

Follow Bokrundan

tisdag 15 februari 2011

Ohoj, kära läsare! M är här igen :)                                                        





Då har vi kommit till den tredje av våra böcker,
och denna bok heter Copycats och är skriven av Oded Shenkar.
Nu är det min tur att sänka den här boken till havets botten, hehe, eller åtminstone berätta för er om den i stora drag och inte välkomna den som en rekommenderad bok för de kulturella och kreativa näringarna. Trevlig fortsatt läsning skeppskamrater!



Copycats handlar om hur och varför företag ska använda imitation för att gå framåt i ett företag. Han kommer med nya begrepp och strategier för hur man ska göra när det kommer till imitation, han tar upp många exempel på produkter där man använt imitation för att det ska gå bättre för företaget på dess marknad.

Shenkar ger oss ordet imovation, en sammanslagning av orden innovation och imitation. Han menar att imitation inte motsätter sig imitation utan är mer ett stöd för innovation. Sedan pratar han även om naturens förmåga att kopiera, eller naturen kanske är fel ord, han pratar om biologi och evolutionen och att imitation alltid har haft en roll i utvecklingen, och hur nödvändig det är och har varit med imitation. i samband med detta nämner han även hur synen på imitation har förändrats, det har gått från att vara en primitiv instinkt till att man nu mer ser det som något intelligent, komplext och kreativ strävan som bara några få har.

Shenkar blindar oss gärna med många fina exempel och liknande, men nästan alla exempel han tar upp från verkligheten handlar om utveckling av produkter och att ha den senaste tekniken. För att den här boken ska klassas som en bok för vår bransch behöver den åtminstone några bra exempel på tjänster, evenemang eller kanske något från nöjesbranschen i alla fall.

Visst, jag ska erkänna att det han säger om kopiering är rätt logiskt, och vi använder det redan i vår bransch, kanske att det inte är lika uttalat och ännu inte har samma positivitet som när det kommer till saker som datorer, kameror och läsk, men jag tror fortfarande inte att det är något nytt, och tittar vi på vår bransch hittar vi också en del fina exempel. Och ger man sig in på att imitera någon för att kanske använda det som en "stepping stone" är det ju viktigt att man gör det på rätt sätt, vilket Shenkar vill säga med boken, men jag vet inte hur nödvändig den är egentligen, det är ju ren och skär logik. Det jag tror behövs för de kulturella och kreativa näringarna är någon bara säger att det faktiskt är helt okej att använda sig till viss del av imitation när det kommer till till exempel utveckling av nya idéer, och där har vi ju redan till exempel boken Farliga idéer av Alf Rehn, där ett kapitel räckte för att konstatera detta. Jag tror inte vi behöver en hel bok för att berätta för oss att det är okej, och ett bra sätt för både utveckling och kreativitet handlar om imitation ibland.

Vi kan få alla sorters tips och checklistor som konstaterar det självklara, men för att man mer och mer ska inse att imitation är en hjälpande hand för innovation och kreativitet behövs det mer positivitet kring ämnet från folk från vår bransch, visst, skulle väl kunna säga att den här boken bidrar aningen till det, men det är ännu en bok bland alla andra som inte riktigt ser alla våra vinklar av saker. Visst! Ska vi rekommendera denna bok till oss kan vi väl lika gärna ta böcker som "människans anatomi" och "ölens historia". Med det menar jag att vi kan från nästan alla böcker ta till oss en liten del, men det skulle kännas meningslöst för alla som upplevelseproducenter läsa en bok om ögats anatomi och biologi om vi bara vill veta till exempel vilka färgen som påverkar oss hur. Då ska vi ju ha en bok som berättar för oss hur hjärnan tolkar olika färger på olika sätt.

Ja vet, ni kanske inte riktigt förstår hur jag menar nu? Men the bottom line är att vi behöver inte den här boken, vi behöver inte en bok som talar om teknologi, evolution, imovation och att det kan gå bra och dåligt beroende på hur vi imiterar. Vi behöver inte läsa dessa fina exempel på saker vi redan kan inse på vår egen hand.


NEJ! Den här boken passar bättre som hajmat!
Ännu en bok med onödig text som vi egentligen inte behöver!

Det här är inte en bok för de kulturella och kreativa näringarna!








/M                                                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar