Follow this blog with bloglovin

Follow Bokrundan

lördag 19 februari 2011

M kommer åter till er undsättning!                                                                      




Ja, flickor och pojkar, damer och herrar mina gubbar och gummor! 
Här kommer sista boken till vår skoluppgift, denna gång är det Micael Dahléns bok Nextopia
Och nu är det min tur att prisa denna underbara bok! 
Hopas att ni kommer älska den minst lika mycket som jag!


Ja, det är väldigt lätt att sammanfatta handlingen till den här boken, Dahlén pratar om som helst-världen och förväntings-samhället. Och han skriver om samhället som vi lever i idag, och det är en bok som öppnar ögonen på en och man inser att det faktiskt är i mångt och mycket som han säger. 

När han pratar om som helst-världen menar Dahlén att vi kan få precis vad som helst, när som helt och var som helst. Ja menar vem av oss har någon gång bara suttit hemma och fått ett begär eller känt viljan att att ha något, för att andra sekunder bara ett knapptryck bort ha saken på väg hem till dig. Jämför man med hur det var bara för tio år sedan var det definitivt mycket svårare att få tag på vissa saker och ting än vad det är nu, möjligheterna har ökat enormt. Saker som man kanske inte tänker på till vardags, och som man tror inte påverkar men speciellt mycket, det är vad vi inser när vi läser Dahléns bok, vi ser sakerna på ett annat sätt och inser att det kanske visst har påverkat oss mer än vad vi själva tror.

Största fokuset i boken ligger på förväntnings-samhället, där det som kommer härnäst är vad som räknas, som Dahlén skriver Föremål är flyktiga, förväntningar är eviga. Det är som han säger, ju större våra förväntningar är desto mer vill man ha den där saken som ligger i framtiden, när vi får den och ha haft den en stund eller förbrukat den eller upplevt den försvinner lyckan relativt fort efter, beroende på vad det är försvinner lyckan olika fort. Vi strävar alltid efter den nästa (Next) saken, efter vad som kommer här näst. Och vi har näst intill alltid förväntningen av att nästa sak kommer vara bättre. Dahlén tar upp en mängd undersökningar och exempel som styrker det han säger.

En grej som han pratar om är undersökningar som visar på på att människor tror att nästa dejt kommer vara bättre än den senaste. Och när vi läser detta inser vi ju också att det är precis så vi tänker som saker.
-Nästa gång jag gör det här kommer det ju bli mycket bättre
Hur många gånger kommer jag inte på mig att tänka så? Ja, vi bygger allt på förväntningar. Förväntningen av att det nästa ska bli bättre gör att vi ser fram emot det mer. 

Jag som upplevelseproducent tycker att den här boken kan vara mycket användbar i mångt och mycket. Vi kan exempelvis använda den som hjälp vid marknadsföring, vi lär oss hur mycket man kan bygga på en gästs/kunds förväntningar på något. Förplaneringen är oerhört viktig, det är något som vi kanske kan inse på egen hand. Men Nextopia visar olika vägar och möjligheter till att bygga på och öka människors förväntningar.

Genom boken kan vi inse hur människan tänker och fungerar i många sammanhang genom stödet av de undersökningar han visar på. Man känner en trygghet och det känns som det han skriver har en grund någonstans. Den här boken kan öppna nya vägar att gå på för oss i upplevelseindustrin. 

Ja, det här är en bok som jag anser borde vara rekommenderad för de kulturella och kreativa näringarna, vi kan behöva lite sånt här ibland. Vi måste öppna ögonen för att se det som är runt oss, det är lätt att man tar vardagen förgivet och inte inser hur det egentligen fungerar!

Den här boken kan hjälpa oss att se klart!

Over'n out





/M                                                                                         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar