Follow this blog with bloglovin

Follow Bokrundan

måndag 7 februari 2011

JA! till Ta betalt!


Hejsan! J här                                                                                              


Ta betalt! Om prissättning i skapande branscher
Av: Maria Österåker

Eftersom detta är en uppgift som vi fått i skolan så kommer jag skriva mitt inlägg som en argumentation om varför denna bok absolut ska ingå i kategorin för kulturella och kreativa näringar.

Att prissätta en produkt eller tjänst inom den skapande branschen är inte alltid lätt. Jag har läst boken Ta betalt! av Maria Österåker. Hon skriver om olika tips och vad man ska tänka på när man ska prissätta sin produkt eller tjänst. Som upplevelseproducent kan det vara svårt att hitta litteratur som vänder sig till just vår bransch, den mesta litteratur vänder sig till antingen turism eller event. Här är dock en bok som vänder sig till oss.

Österåker tar upp många användbara tips som kan vara skönt att ha i bakfickan när man kommer till en situation då man ska prissätta något man skapat. Till exempel i kapitlet Konsten att veta vad man säljer tar hon upp Produktblomman. Hon menar att blommans mitt är din huvudprodukt och att blombladen är de attribut som "följer med" din produkt eller tjänst.

Vi upplevelseproducenter är ganska medvetna om att ett mervärde för kunden är väldigt viktigt, till exempel extra bra service på ett event som kunden inte räknat med att få. Denna blomman tycker jag är en väldigt bra metafor för det vi kallar för mervärde. Blommans mitt är upplevelsen och blombladen kan vara bra service, en souvenir eller liknande, helt enkelt något som kunden kanske inte räknat med att få. Hon påpekar då att det är väldigt viktigt vid prissättning att man tänker på vilka blomblad man har till sin produkt eller tjänst. Detta är så sant som det är sagt. Man kan inte bara ha sin huvudprodukt i åtanke när man prissätter man måste även tänka på alla kostnader runtom.

Ett annat bra tips som hon tar upp i boken är att man kan försöka byta miljö eller användningsområde på sin produkt eller tjänst. Hon tar upp ett exempel på sidan 43 om en man som sålde julbockar. Denna mannen döpte sina julbockar och satte namnskyltar på dem och kunde på detta vis sticka ut med sina bockar bland alla andra som sålde liknande produkter och även ta ett högre pris. Detta gjorde att kunden som köpte en av hans julbockar kände att denna bock var unik och att det bara var de som hade en sådan julbock. Detta tycker jag också är väldigt viktigt att tänka på när man ska prissätta sin produkt eller tjänst. Vad har din produkt som ingen annan har så du kanske kan ta ett högre pris? Vad kan du tillföra så att din produkt blir unik? Vad är din produkts "namnskylt"?

Något som heter Pristrappan kan också vara bra att ha i bakfickan vid prissättning. I kapitlet Pristrappor och andra knep tar Österåker upp pristrappan som ett exempel på att prissätta. Då tar man allt steg för steg och visar kunden vad alla steg kommer att kosta. Kunden kan då välja att bara köpa steg 1 eller steg 1-2 eller alla 3 steg. Denna pristrappa tycker jag är en bra metod att anävnda sig av när man arbetar inom den kulturella och kreativa branschen, särskillt inom upplevelsebranschen. Då kan du i steg 1 visa kunden din idé/koncept, i steg 2 ta fram en offert med alla priser m.m. och i steg 3 utför du projektet. Kunden får själv välja var den vill stanna. På detta sättet får du förhoppningsvis en nöjd kund och du får mer eller mindre betalt beroende på var kunden väljer att stanna, men du får i alla fall betalt. Det är bättre att sälja en mindre del av din tjänst istället för att inte sälja någonting alls.

Som jag påpekade i början tycker jag att denna bok är en "bra-att-ha-bok" att ha i bakfickan när man kommer ut i yrkeslivet. Det finns många tips och råd som man kan använda sig av när man själv kommer i situatuonen då man ska börja prissätta sin egna produkter eller tjänster. Jag rekomenderar absolut att denna bok ska ingå i kategorin för de kulturella och kreativa näringarna.

/J                                                                                                                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar