Follow this blog with bloglovin

Follow Bokrundan

torsdag 10 februari 2011

I'm Baack! M Here!                                                                              


Då kommer fortsättningen på Farliga idéer av Alf Rehn, här fokuserar vi på del tre och fyra.


Del 3 - Omvärdera din omgivning  & Del 4 - Det farliga tänkandet

Omvärdera din omgivning
Vi börjar med del tre i boken, nu har vi tagit oss igenom den hemliga boxens gränser och vi förstår kreativitet bättre utifrån Rehn. Här pratar han om att kreativitet och kreativa idéer behöver fiender och motstånd, det krävs en viss friktion för att nya idéer ska kunna röra sig framåt och bli något. Utan motstånd visar det bara att idéen är bekväm, och det är ju just det vi inte behöver! Vi vill att folk ska vända och skruva på sig lite i stolarna.

Jag håller med Rehn när han säger detta, det väcker diskussioner och reaktioner, om alla bara nickar och håller med kan det lika gärna kvitta om idéen kommer i kraft eller inte. Jag tror att det som gör motståndet till något bra är att det kan kännas lite obekvämt även för den som kommer med idéen och pressa denne att bli mer kreativ i sitt arbete. Jag tror precis som Rehn att inget kreativt kan komma från att bara glida fram på en räkmacka med ett stort leende på läpparna. Så enkelt ska det verkligen inte vara!

Rehn tar även upp detta med att kopiera, och kallar det en form av kreativitet. Detta för att alla nu för tiden ska fokusera på att vara "kreativa" och det är fult att kopiera. Men om man då går emot detta och gör det som är fult och opopulärt, blir inte det också en form av kreativitet. Han ger exemplet med google, hela deras grundtanke är kopierad, och så så stora de har blivit!

Än en gång går Rehn emot det som många pratar om när det kommer till kreativitet, Jag tror att det är ett bra sätt att visa nya vägar, eller gamla, och säga att även dessa är okej, och inom vår bransch är det viktigt att inte låsa sig och vara öppen för vilka vägar som helst.

"Kreativitet är företagsvärldens godis" (Farliga idéer av Alf Rehn sid.112)

En sak som är bra med denna bok är att författaren inte säger att man alltid och alltid ska vara kreativ, det funkar inte så, det behövs lite då och då i rätt mängd. Jag GILLAR Rehns sätt att tänka, och jag tror vi behöver den obehagliga kreativiteten ibland!

Det farliga tänkandet
Nu kommer vi till bokens avslut, och här tar Rehn upp lite gott och blandat och att vara ledare istället för chef, innovation och han säger även att kreativitet är en färskvara. Men det han mest vill komma fram att vi ska vara kättare! Han kallar sig själv för kreativitetens kättare, om det är han! Han sätter sig i mot den traditionella och mysiga kreativiteten, och förespråkar om att det skulle vara något helt annat än vad de flesta idag tolkar som kreativitet.  Det är fullkomligt rätt, varför ska vi vara och tycka som alla andra? Visst kan vi kopiera deras idéer, men vi måste ju använda dem på vårt eget sätt! I boken visar han verkligen att han inte är rädd för vad andra ska tycka om hans syn på kreativiteten och önskar sig själv lite motstånd, vilket jag tror han kommer (om han inte redan har fått) få en del av!

Men!Av mig får han bara rosor! 

Jag som upplevelseproducent ser verkligen att denna bok är en bok för de kulturella- och kreativa näringarna, detta bland annat för att den bryter ett mönster av en och samma syn på kreativitet, och visar något nytt. 
Detta är en bra krydda till denna industri!
Utnyttjar vi detta kan vi gå bortom alla gränser!

/M                                                                                                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar