Follow this blog with bloglovin

Follow Bokrundan

tisdag 15 februari 2011



J här igen!                                                                                               


Nu har vi tagit oss igenom den tredje boken på listan och det är Copycats av Oded Shenkar.

Nu är det min tur att bevisa för er att denna boken verkligen ska tillhöra kategorin för de kulturella och kreativa näringarna.

Shenkar tar upp i sin bok att det är vanligt och även bra att kopiera andras produkter eller tjänster så länge man kanske gör en liten förändring så att det inte är direkt kopierat från ett annat företag. Imitera är helt enkelt en del av livet!

I början av boken tar Shenkar upp att redan som nyfödd börjar man livet med att imitera sina föräldrars rörelser och ansiktsuttryck. Det är på det sättet man lär sig hur man ska prata och röra sig. Så det är ju inte konstigt att man fortsätter att imitera resten av sitt liv.

Han tar upp många bra exempel på företag som lyckats väldigt bra tack vare att de imiterat andra företag. Till exempel tar han upp att det är många kosmetikaföretag som har kopierat Tupperware's hemmapartyn. Det visade sig även att det gick bättre för kosmetikaföretagen än för Tupperware på dessa hemmaprtyn. Jag har ju själv märkt att Tupperware är lite "ute ur tiden". Det finns sminkparty, ljusparty, sexparty och en massa andra partyn som är mycket vanligare nu för tiden än Tupperware.

Detta är bara ett av flera exempel som Shenkar tar upp, han tar även upp exempel som Coca-Cola, Apple, Wal-Mart och Disney. Jag tycker det är jättebra att han tar upp så många olika exempel och att det även är sådana företag som de flesta känner till. Man får då en känsla av att det inte är så farligt att kopiera från andra företag, jag tycker man får tanken "kan de lyckas så bra tack vare att kopiera någon annan så kan väl jag också göra det".

För att lyckas bra med att imitera kan man behöva lite hjälp på vägen. Shenkar tar upp exempel på hur man kan gå till väga för att lyckas med att imitera.
  • Getting ready - Att man helt enkelt gör sig redo på att inte bara accepterar utan även värdesätter imitation och uppskattar resultatet som blir av att man kopierar.
  • Referencing - Ha kunskapen att identifiera en bra modell eller koncept som man kan kopiera. 
  • Searching, spotting and sorting - Kunna söka, hitta och välja ut produkter eller tjänster som är värda att kopiera.
  • Contextualizing - Kunna se imitationen i en helhet. Inte bara se själva produkten eller tjänsten man kopierar utan även se den i en helhet.
  • Deep diving - Att dyka djupt för att undersöka om det är värt att kopiera denna produkt/tjänst, se under ytan kan man säga.
  • Implementing - Genomförandet sin imitation. Slutförandefasen av dessa steg.
Jag tycker dessa punkter är väldigt bra tips på hur man kan gå till väga. Jag känner igen punkterna från projekt som jag gjort tidigare för man går igenom ungefär samma faser under ett projekt. Dessa punkter kan man använda sig av i början av sin kopierarkarriär om man känner sig osäker.

Att imitera andra företag ingår i vår bransch, eller att se gamla produkter/tjänster i nya miljöer. Det är det vi arbetar med. Shenkar tar också upp att det är väldigt få företag som är helt innovativa och att det ofta inte går så bra för företag som enbart är innovativa. Man får försöka hitta en balans mellan innovation och imitation. Denna "balans" kallar Shenkar för Imovation. Ordet beskriver väldigt bra vad upplevelsebranschen går ut på tycker jag för hur mycket man än försöker vara innovativ så slutar det oftast med att man kopierar en idé från ett annat företag och sätter in det i en annorlunda miljö eller gör en liten, liten förändring.

Jag tycker därför att denna bok absolut ska ingå i kategorin för kulturella och kreativa näringar för innovativ imitation is our job. Att vara bara helt innovativ är svårt, därför väljer jag här att citera Shenkar med en avslutande mening:

"We choose to imitate where we do not innovate"
O. Shenkar - Copycats, sid 143

/J                                                                                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar